Sunday, December 6, 2015

PENGEDAR SHAKLEE KINRARA: BOLEH TAK IBU MENYUSU AMBL COLLAGEN POWDER SHAKLEE?


Assalammualaikum Dan Salam Kasih Sayang..

Ramai ibu yang menyusukan anak tertanya-tanya selamat ke untuk mereka ambil Collagen Powder Shaklee? Kebanyakkan diantara ibu-ibu menyusu ni was was tentang pengambilan Collagen Powder Shaklee. Mereka nak ambil, nak cantik lebih segera tetapi mereka wa-was. Ada yang berpendapat boleh membahayakan bayi, susu badan pula akan merudum selepas pengambilan Collagen Powder Shaklee ni dan banyak lagi pendapat-pendapat yang tidak sahih serta kita sendiri tidak pasti apa kesannya.




Sebenarnya, secara umum, tiada masalah untuk mengambil supplement kolagen ketika menyusukan anak. Untuk Collagen Powder Shaklee pula, memang tiada dinyatakan ianya tidak sesuai untuk ibu mengandung atau menyusu. Kalau betul tak boleh, Shaklee akan nyatakan seperti yang tertulis di botol VIVIX, not recommended for pregnant and lactating woman. Dalam kes kolagen ni takde pula dinyatakan..Jadi, terpulang kepada kita..nak tahu boleh ke tak, study lah sikit kan..tengok apa kandungan nya..

Antara kandungan yang terdapat dalam  Collagen Powder Shaklee adalah ekstrak Pfaffia. Pfaffia adalah sejenis ginseng Brazil, yang apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camellia Japonica (sejenis lagi bahan dalam SCP), membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Campuran ini menghasilkan sejenis herba, justeru itulah yang dikatakan dapat membahayakan para pengguna di kalangan ibu menyusu.




Apakah Fungsi setiap bahan dalam SCP(shaklee collagen powder)?


Kolagen ikan - Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal

Ekstrak kulit kerangan - mengandungi glukosamina sbg pelincir bg sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidak selesaan mata

Lactobacillus acidophilus - Meningkatkan penyerapan kolagen

Ekstrak biji Camellia Japonica - Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan

Ekstrak Pfaffia - Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga

Vitamin c - Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

Vitamin B2,B6 - Membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.


Ini pula kenyataan dari sahabat yg bertanyakan pada Nutritionist Shaklee

”Collagen powder shaklee..boleh untuk ibu menyusu..knapa saya keluar statement ni.
Semalam saya jumpe nutritionist shaklee Jane..
saya tanya, kenapa ibu menyusu tidak digalakkan ambil SCP?


Ada pihak yang keluarkan kenyataan ini


”Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai diambil oleh ibu yang mengandung dan yang menyusukan.Mungkin ada sesetengah ibu yang menyusu mengamalkannya namun secara jujurnya saya nyatakan pengambilan kolagen tidak memberikan imbuhan nutrisi kepada si anak yang menyusu susuibu. Maka bagi ibu mengandung atau menyusu yang tetap ingin mengamalkan kolagen boleh amalkan sebagai masker di wajah.
*tambah dia lagi..mmg takkan bagi kesan negative dlm masa yg singkat..nnt 5/6 thn nnt baru ada kesan kat baby..”

 Nutritionist Shaklee Jane menjawab:

Ibu menyusu cuma tidak digalakkan mengambil kerana kita tidak tahu kesuaian badan ibu selepas melahirkan. Dalam Colagen ada Prafia..tu herb yg maybe buat baby panas. Ibu boleh cuba ambil, jika ibu & baby rasa ok, boleh continue.
sama juga dgn alfalfa..alfalfa juga herb. so ibu perlu amik lbh air supaya ibu & baby tak panas.

Berkaitan kesan negative 5/6 thn akan dtg..Tiada kesan buruk jangka masa panjang..sb if ada healing crisis pun..terus muncul in short time.Shaklee iss natural..no ingredient yg membahayakan..healing crisis tu is satu keadaan utk baik pulih..bukan kesan sampingan.
Collegen powder baru dilancarkanpada jun 2012..mana plak insan tersebut tahu akan ada kesan buruk dlm masa 5/6 tahu..ada kajian???6 thn lepas, collagen powder shaklee belum wujud..

~Credit to: Mummymaira

Hakikat sebenarnya, ibu menyusu cuma tidak digalakkan mengambil SCP kerana kita tidak tahu kesuaian badan ibu selepas melahirkan anak. Memandangkan herba boleh membuatkan bayi terasa panas, menyebabkan pengambilannya diragui. Namun, tidak salah jika ibu menyusu ingin ambil dan boleh cuba. Sekiranya ibu dan bayi merasakan ianya adalah baik-baik sahaja, maka bolehlah diteruskan pengambilan Collagen Powder Shaklee ini. Begitu juga dengan alfalfa dimana alfalfa adalah sejenis herba, jadi ibu memerlukan pengambilan air yang lebih supaya bayi tidak terasa panas.

Jika ibu menyusu di luar sana pernah mengambil alfalfa dan bayi serta ibu baik-baik sahaja, kebiasaannya tidak ada masalah dengan SCP ini. Buat ibu menyusu, jangan takut untuk mencuba. Kandungan bahan-bahan dalam setiap produk Shaklee adalah semulajadi, tiada bahan yang merbahaya.


Zana adalah Pengedar Sah Shaklee. Jika nak beli apa-apa produk Shaklee, boleh hubungi zana segera. Ready Stock. 

Nama: Zanariah Binti Hussin
ID SHAKLEE: 1124178
Email: zanariahhussin2@gmail.com
Call / WhatsApp : 011-2129 2428
FB: Zanariah Hussin


Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM 78.90 sahaja termasuk pos (seumur hidup) dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 

Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area PUCHONG, SAUJANA PUCHONG, PUTRA PERDANA, SERI KEMBANGAN, USJ, SUBANG JAYA, PUTRAJAYA, DAMAI UTAMA PUCHONG, GIANT BANDAR KINRARA, BANDAR KINRARA 1,2,3,4&5, TAMAN KINRARA, PUTRA PERDANA, PUNCAK JALIL, BUKIT JALIL, TAMAN EQUINE, SERI KEMBANGAN boleh hubungi zana (011-2129 2428) untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Zana akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Post a Comment
Copyright to Zana vitamin shop
Designed by UMIESUEstudio 2015